Ik ben weer helemaal losgegaan in mijn keukentje voor een gezond recept! Voor de draag en meet wilde ik lekker gebak kunnen aanbieden aan de mama’s, maar ik wilde wel gewoon een gezonde hap maken. Suikervrij en lekker dat is mijn motto. Ik ben dol op carrotcake of worteltaart dus waarom zou ik geen wortelrasp toevoegen aan een recept dat geïnspireerd is op bananenbrood? Zo gezegd zo gedaan en zo rolde daar deze carrotcake /wortelcake uit met een creamcheese topping om het af te maken. De mama’s hebben mijn gezonde carrotcake goedgekeurd en de cake was binnen een paar uur op. Missie geslaagd! Nu wil ik graag het recept met jullie delen, want gezonde carrotcake, wie wil dat nu niet?
Wat heb je nodig voor de carrotcake:
– 200 gram amandelmeel
– 400 gram wortels (geraspt, ik raspte ze met de keukenmachine)
– 2 bananen
– 10 dadels
– optioneel: 75 gram walnoten
– 4 eieren
– 75 gram kokosolie
– Snufje kaneel
– 1 theelepel bakpoeder
– Vleugje citroensap
Op de foto zie je Griekse Yoghurt staan maar die bleek uiteindelijk niet meer nodig te zijn.
Voor de creamcheese topping:
– 150 gram roomkaas
– 2 eetlepels honing
– vleugje citroensap
Aan de slag!
– In een pannetje smelt je de kokosolie. Ook bak je hierin kort de ontpitte dadels zodat deze door de warmte wat beter de smaak afgeven.
– In de keukenmachine begin je met het ‘natte’ mengsel. Je doet de warme dadels en kokosolie in de machine en voegt hier de bananen in stukjes, eieren en walnoten aan toe en je mixt dit tot een plakkerig deeg. Hierna voeg je hier de geraspte wortels aan toe zodat dit vermengd wordt met het mengsel. Ook voeg je hier vervolgens wat citroensap aan toe voor de smaak.
– Het droge mengsel maak je in een andere grote kom door amandelmeel, kaneel en bakpoeder met elkaar te mengen.
– Aan de kom met het droge mengsel schep je langzaam het natte wortelmengsel bij. Je hebt zoveel deeg dat het in mijn geval niet allemaal in de keukenmachine paste. Je mengt dit met een mixer of met een garde tot een fijn mengsel van alle ingredienten bij elkaar.
– Doe de mix in een cakevorm en bak dit voor 60 minuten in een op 175 graden verwarmde oven.
Creamcheese topping maken:
– Doe in een kom de roomkaas en honing en voeg hier wat citroensap aan toe. Mix dit tot een luchtig geheel.
– Als de carrotcake uit de oven komt en wat is afgekoeld dan smeer je hier de creamcheese bovenop. Ik gebruikte hiervoor een bak kwast.
Je gezonde suikervrije carrot cake is klaar!
Mmm, ziet dat er niet heerlijk uit?
Bewaar de carrotcake wel in de koelkast zodat de creamcheese stijf blijft. Door de honing kan de creamcheese wel een wat gekke kleur krijgen.
Hoe ingewikkeld dit recept mag klinken, eigenlijk is het zo gemaakt. Ik heb standaard amandelmeel en speltmeel in huis. Honing, walnoten, kaneel, bakpoeder en eieren behoren ook dat mijn basic keuken essentials binnen een suikervrij eetpatroon. En jup, je moet er wat voor over hebben om gezonder te leven maar de gezondheidsvoordelen wegen wat bij betreft toch op tegen de moeite die het kost. Maar zo’n carrotcake zie ik niet als straf hoor haha. Wat vinden jullie van dit recept?
Ook leuk:
Kookvideo voor het maken van een worteltaart met creamcheese frosting
Recept voor gezonde appeltaart (lactose vrij, suikervrij en glutenvrij)
Ziet er goed uit! Ik heb nog nooit carrotcake geproefd, misschien toch een keertje de keuken induiken om te maken 🙂
Manon onlangs geplaatst…OOTD: Bloemenjurkje!
Oeeeeh looks nice! Ik ben dol op carrotcake! Vooral met een lekkere icing hmmm
Koalabeautymama onlangs geplaatst…OOTD: Fashionable Mommy
Ik ben gek op carrot cake!
Martina onlangs geplaatst…1 juli 2014 – Beauty favorieten juni
Ik ben dol op deze cake, toch snel zelf maar eens aan de slag 🙂
Dita onlangs geplaatst…Verhuizen #1
Dit ziet er heerlijk uit!!! Ga ik zeker n keer proberen!
Geertje onlangs geplaatst…Wennen Op De Nieuwe School
Klinkt goed, jammer dat in er in de gezondere versies altijd amandelmeel zit en ik ben allergisch aan noten.
Ellen onlangs geplaatst…Sokken en nieuwigheidje
Ziet er lekker uit! Ookal klinkt het voor mij, een non-bakster, behoorlijk ingewikkeld!
Marion onlangs geplaatst…Wees de verandering die je in de wereld wilt zien
Klinkt super goed. Zo fijn en inspirerend die suikervrije recepten van jou, thanx!
Maai onlangs geplaatst…Oranje gekte
Ziet er super goed uit!
Marieke onlangs geplaatst…WIN | Vogue zonnebril!
Oh en hijwas echt zo lekker! Olivia heeft geloof ik drie plakjes op (geen grap), dus ook absoluut kinderproof 😉
Gwen onlangs geplaatst…Lief Dagboek #26
Paar weken geleden ook gemaakt, heerlijk! Ik heb een taartvorm gebruikt. De taart horizontaal in tweeën gedeeld en hiertussen ook nog wat van het creamcheese mengsel gedaan. Heerlijk!!
Klinkt heerlijk! Ik ben ook bezig om mijn eigen versie te ontwikkelen en die wordt ook smullen 🙂
Joyce onlangs geplaatst…BARCELONA DIARY #1 DE AANKOMST
Oh dat ziet er lekker uit! Ik heb nog nooit carrotcake gegeten, wordt wel eens tijd geloof ik:)
Miranda onlangs geplaatst…Oranje gaat voor goud; nailart WK
Honger!!! Ik heb het nog nooit gegeten, dikke shame on me. Weer een receptje om te onthouden!
Cindy onlangs geplaatst…Hoera, het is juli!
Deze ga ik zeker eens proberen, ziet er super lekker uit.
Miss Mags onlangs geplaatst…Newsflash: Limited Edition “Metallure” by CATRICE
Wat lijkt me dit ongelooflijk lekker! Ik ga het recept eens gebruiken (en een beetje aanpassen zodat het glutenvrij wordt) en snel proberen. Ziet er echt heel goed uit.
Meike onlangs geplaatst…Filmpje: favorieten juni 2014
Hij was echt super lekker!!
Nicole onlangs geplaatst…Plog #3 zaterdag 28-6-2014
Ziet er lekker uit. Ik heb het nog niet gegeten dus ik ben wel benieuwd!
Vanessa onlangs geplaatst…Spam je blog!
Oh dit recept komt als geroepen!!!
Tedje onlangs geplaatst…Beautyproducten voor een weekendje weg
Ziet er heerlijk uit hmmm, wil hem ook eens een keer proberen
Oum Feerozah onlangs geplaatst…Her new love :Bambam roze blokkendoos
Hmm denk dat ik deze ga maken voor mijn verjaardag in augustus, maar moet ik hem natuurlijk eerst even testen of hij lukt hihi 🙂
Yum, ziet er super lekker uit Kel! Ik baal zo dat mijn combi oven niet goed z’n werk doet, want zoiets gaat bij mij sowieso mis hierdoor. 🙁
Milou onlangs geplaatst…WeightWatchers: juni
Hij was heerlijk! Eens kijken of ik hem binnenkort zelf eens kan maken…
Monique onlangs geplaatst…Favorieten van juni!
Ik maak (en eet) ontzettend graag carrotcake, maar inderdaad, de suiker erin is niet lief. Dit is echt een mooi recept voor een gezonder alternatief! Ik ga hem zeker eens proberen en laat je nog weten wat ik ervan vond. (en nu rap opslaan bij m’n favorieten ;))
Eva | Realitijd onlangs geplaatst…Leuke en minder leuke dingen aan de zomer
Ik kom binnenkort langs, jij maakt deze? Haha
Suzanne onlangs geplaatst…30 Day Booty Shorts Challenge
Oooh dit lijkt mij geweldig lekker, wat een ontzettend goed idee!!
saskia onlangs geplaatst…Mijn favoriete dagelijkse look!
Hmmm lijkt me heerlijk! Jammer dat amandelmeel zo duur is 🙁 Vandaar dat ik eigenlijk altijd een combinatie gebruik van havermout en volkoren bloem. Maar ik zwicht voor een carrotcake! Ik heb toevallig op mijn blog een receptje voor gezondere -low fat- carrotcupcakes, maar dan met gewone bloem 😉
Susanne onlangs geplaatst…Recept: Homemade pindakaas
Wat een lekker recept. Dankjewel voor het delen Kelly! Ik heb in Ibiza voor het eerst carrotcake op en ben helemaal verslaafd nu, hihi!
Marloes onlangs geplaatst…Unboxing Huge H&M Bestelling & Artdeco Perspakket
die gaan we morgen maken en mag zelfs in de luchtrommel mee naar school!
Pingback: Mama lifestyle blog | De draag en meet workshop - het verslag - Mama lifestyle blog
Pingback: Mama lifestyle blog | Recept voor gezond kwarkbrood van griekse yoghurt (suikervrij!)
Hi Kelly,
Ik werd helemaal blij van je cake, maar hij is compleet mislukt bij mij!
Had hem 30 min in de oven gezet op 180 gr, en daarna heel stom niet getest met een prikker maar gelijk een uur af laten koelen. Vervolgens wilde we eraan beginnen, was die nog totaal niet gaar van binnen. Echt helemaal klef zeg maar, binnenste gedeelte was gewoon smeerbaar. Terug in de oven gedaan, wat eigenlijk niet kan natuurlijk en wat ook echt niet geholpen heeft. Hij was compleet ingestort. Best zonde!!
Ik snap er niks van, denk dat die bij mij echt een stuk langer moest…
Vraagje, kan ipv amandelmeel ook spelt meel gebruiken?
Ja dat kan ook! Dit maakt de carrot cake wel wat steviger dus minder luchtig maar kan prima 😀
Dankjewel voor je snelle reactie! Ik kon gisteren met boodschappen niet zo snel amandelmeel vinden en wilde de cake per se vandaag maken. Next time maar even langs de tuinen voor amandelmeel.
Vorige week heb ik bananenbrood gemaakt. Deze was heerlijk. Een lekker gezond en vullend tussendoortje 🙂
Hallo Kelly, ik heb het deeg gebruikt in een muffinvorm, maar dan wordt het midden niet gaar. Hoe zou dit kunnen? De cake is trouwens heerlijk!!
Ik heb dat probleem ook vrees ik. Ik heb wel tussendoor getest met een prikker en ik heb hem nog een heleboel extra tijd gegeven maar hij lijkt nog steeds nat in het midden. Ik hoop dat het meevalt.
Hier hetzelfde probleem, met 30 minuten geprikt en toen was de prikker nog nat. Na 40 minuten toch maar uit de oven gehaald, maar van binnen was het nog gewoon deeg.
De cake was bij mij ook mislukt; inderdaad van binnen nog helemaal nat (in cakebakvorm). Alleen de buitenkant was redelijk :'(
weliswaar geen suiker maar verder barst het van de koolhydraten en vetten. per banaan dient men 1 liter water te drinken, amandel- en speltmeel, dadels en ook de bananen zijn behoorlijk aan de tax voor b.v. diabetespatienten.
heel erg lekker, die cake maar ik heb een stuk van circa 150 gram gesmuld en toen moest ik stoppen want was over de grens heen.
Top! Ik heb veel te veel wortelen in huis en de rest van de producten ook. Ga vanavond direct aan de slag
Linda onlangs geplaatst…Happy new year: mijn goede voornemens
Vanochtend dit recept gemaakt, helaas geen succes! Viel helemaal uit elkaar was ook totaal niet gaar van binnen. 🙁
Ik vraag me ook af of 175 graden dan wel hoog genoeg is… dat het daar wellicht in zat/ Verder namelijk precies gedaan zoals hier staat ..
Staat nu in de oven… ben benieuwd!! 😀
Vraagje: kunnen de dadel vervangen worden door vijgen?
Groet, Anja
Ik heb ‘m er nu al 45 minuten instaan, maar het is nog steeds een natte kledderbende. Hoop dat het nog goed gaat komen, want ik heb ‘m als toetje voor het kerstdiner van vanavond gemaakt:-(
Ik heb hem er nu al meer dan 45 minuten instaan, maar het is nog een grote natte kledderbende. Ik hoop dat het nog goed gaat komen met mijn kersttoetje voor 6 man:-(
Kim Nelissen onlangs geplaatst…Bloed: tien boeiende weetjes
Helaas is de cake bij mij ook mislukt…Na 50 minuten (!!!) nog steeds erg nat van binnen. Wellicht een lagere vorm gebruiken of iets in de verhoudingen veranderen. Erg jammer, ben er zo dol op!
Heerlijk, gevonden via google en ik haalde hem net uit mijn oven. Zelf heb ik nog een handje rozijnen erdoor heen gegooid en een klein beetje nootmuskaat. Ben benieuwd hoe hij smaakt morgen 😀
Echt verrukkelijk!! Een verantwoord maar lekker tussendoortje. Alleen een vraagje, weet je hoeveel calorieën er ongeveer in een plakje zitten??
Groetjes Manon
De wortelcake moet er wel een uur in.
Erg lekker!
Alleen moet hij bij mij de volgende keer wel iets langer in oven.
Bij mij is de cake (in ronde taartvorm) zeker 50 min in de oven geweest en toen was ie prima! Dank voor het suikervrije recept!
Hoeveel kcal zitten er in 1 plak eigenlijk?
Gr Shanice
Hoeveel calorieën zitten der in de cake
Bij mij is het super goed gelukt, en lekker. Met een half uur in de oven!!
Bedankt
Mijn cake is compleet mislukt. Moet er bij het recept ook geen bloem bijstaan?
Mijn cake wordt niet gaar. Blijft nat en plakkerig. En hij heeft nu al 1,5 uur in de oven gestaan. Wat een zonde van al de ingrediënten!
Bij het mixen van de natte ingrediënten werd de mix niet plakkerig. Hoe kan dit?
SUUUPER lekker!! net gemaakt!
Dankjewel voor het recept!
De cake moet minstens 50 minuten bakken
Had ik de reacties maar gelezen voor ik de cake ging maken…
Idd. Een super lekkere cake maar 30 min. Bakken is veel te kort
Kelly, is het niet eens tijd je recept aan te passen? Er zijn nu al minstens 10 mensen die alles weg konden gooien omdat de baktijd veel te kort is!
Wat ontzettend jammer! Hier ook mislukt. De cake heeft 60 minuten in de oven gestaan op 175 graden, maar nog steeds niet gaar en heel nat.
Vorig jaar en dit jaar weer voor de verjaardag van mijn zoontje gemaakt. Vorig jaar (hij werd 1 jaar) was het een succes. Dit jaar hopelijk ook weer. Staat nu in de oven en in een leuke vorm gegoten😁. Vind het fijn om lekkere recepten zonder suiker te vinden. Ik snap nog steeds niet waarom je een kind van 1 al koekjes, snoepjes etc moet geven. Thuis vraagt hij er nog steeds niet om. Hij krijgt als lekker tussendoortje heel af en toe krentjes. En is dan zo blij als een kind. 😅 laat het jullie ook smaken deze heerlijke cake!