Recept Pompoensoep
Vandaag deel ik mijn favoriete herfst soeprecept met jullie. Na het posten van mijn instagram foto’s dat ik deze soep aan het maken, en aan het eten was kreeg ik veel vragen naar een recept voor pompoensoep. Natuurlijk was ik al bezig met het maken van een recept artikel, pompoensoep is gewoon heerlijk. Een echt herfst recept, boordevol vitamines en rijk van smaak. Pompoensoep is heerlijk als avondeten met een stokbroodje of als lunch.
Wat heb je nodig voor dit recept voor pompoensoep voor 5-7 kommen soep.
- 2 pompoenen (bijvoorbeeld biologische van de AH)
- 1 winterpeen
- 2 uien
- Flinke scheut olijfolie
- 1 theelepel komijn kruiden
- 125 ml creme fraiche
- 2 teentjes verse knoflook of een theelepel knoflookpoeder
- 1 bouillon blokje, bij voorkeur biologisch in verband met de suikers en e-nummers.
- 1 liter water
Benodigdheden in de keuken voor dit recept:
- Grote soeppan
- Goede messen, vooral voor de pompoen.
- Een blender of staafmixer
- Snijplank, soeplepel etc.
Je begint met het snijden van alle ingredienten, met name het snijden van de pompoen kost erg veel werk en kracht omdat een pompoen erg stug is. Een pompoen kun je het beste als een meloen snijden, bijvoorbeeld eerst in kwarten, dan haal je het vruchtvlees (de pitjes) eraf en vervolgens schil je de pompoen, wat je over houdt snijdt je in blogjes. Dan snijdt je de uitjes in kleine stukjes, en de winterpeen idem dito.
Je neemt je grote soeppan en doet hier een flinke scheut olijfolie in. Je zet het vuur op en zodra de olijfolie warm wordt voeg je hier de uitjes aan toe. Ook de knoflook kun je vervolgens toevoegen. Zodra de uitjes glazig worden voeg je een liter kokend water toe aan het geheel. Hieraan voeg je de stukjes pompoen en winterpeen toe. Zo kunnen de groentes goed week worden.
Als de groentes goed zachter zijn geworden ga je de groentes pureren met de staafmixer. Heb je zoals ik geen staafmixer in huis, dan gebruik je de blender. In etappes vul je de blender dan met de groente massa en mix je dit tot je alle groentes tot een zacht mengsel hebt gepureerd.
De gepureerde massa voeg je weer toe aan je pan en deze zet je wederom op het vuur. Je voegt het bouillon blokje toe, de creme fraishe en de komijn kruiden. Dit roer je goed aan en breng je licht aan de kook. Tot je soep de juiste substantie krijgt. Als de soep klaar is kun je deze serveren. De soep wordt lekkerder als je deze minstens een paar uur tot een dag laat staan. De groentes en kruiden komen dan nog beter tot zijn recht.
Smakelijk eten!
Hebben jullie al eens pompoensoep gemaakt of gegeten? Zijn jullie er ook zo dol op? Ik ben er helemaal weg van. Gisteren kookte ik een pompoensoep waar ik ook nog een rode en groene paprika in stukjes aan toevoegde als smaakvariatie, heerlijk!. Ik ben benieuwd naar jullie reacties in de comments.
Maak ook eens een heerlijke rode linzensoep recept klaar!
Of als hoofdgerecht na je pompoensoepje een Hollands stoofpotje!
Liefs Kelly.
Follow my blog with Bloglovin’
Lijkt me lekker, maar heb het nog nooit op 🙂
Ziet er lekker uit. Ga het zeker eens proberen!
ooooh heerlijk, ik hou van pompoen!
een appeltje is ook heerlijk er doorheen.
liefs,
denise
Mmm wat een goede tip on er een appeltje aan toe te voegen, thanks! 🙂
Heb nog nooit pompoen gehad, maar het ziet er heerlijk uit! Ben er wel nieuwsgierig naar nu ^^
Liefs
Heb het eigenlijk nog nooit op, ik denk dat het iets te zoet zou zijn naar mijn smaak 😉
Ik vind her persoonlijk helemaal niet zoet maar je kunt er extra kruiden of peper aan toevoegen, of wat meer ui 🙂
Klinkt lekker!
Jeugdsentiment… Mijn moeder maakte vroeger altijd pompoen soep zodra ze ze ook maar in t groenteschap zag liggen. Kon ik vroeger de smaak absoluut niet waarderen, tegenwoordig vind ik het echt heel lekker. Klinkt als een lekker receptje wat ik ook maar eens moet gaan proberen.
Ik heb nog nooit pompoensoep gehad, maar het lijkt me zó lekker! Ik ga m’n moeder eens overhalen dit te maken haha 😉
Ah wat leuk dat het zoveel jeugdsentiment oproept, heerlijk! Leuk dat je het receptje wilt namaken 🙂 smakelijk alvast
Mmm je moeder zal er geen spijt van hoeven te krijgen, zo lekker!
Dit ziet er heerlijk uit! Al vaak op maar nog nooit zelf gemaakt, snel eens een poging wagen. ^^
Ik heb nog nooit pompoensoep gegeten, maar het lijkt me wel erg lekker!
Ziet er lekker uit!
Zelf heb ik ook 3 receptjes voor pompoensoep op m’n blog staan, maar dit is mijn favorietje: http://amuse-rouge.blogspot.be/2013/06/pompoensoep-met-pimenton.html
Die tip van de appel vind ik ook wel leuk! 🙂
Ziet er heerlijk uit, ik hou echt van pompoenen! Mams heeft zo iets wel eens voor ons gemaakt tijdens kerstdiner thuis vroeger.
Oh, lekker! Wij eten vanavond ook pompoensoep, geinspireerd op deze versie 🙂