Recept voor Surinaamse Zuurkool. Ik ben dol op de Surinaamse keuken, ik heb een Surinaamse vriendin, maar ook mijn beste vriendin is samen met een Surinaamse man en ik kom ook af en toe op bezoek bij die familie, echte schatten. Ik ben dol op buitenlands eten en ontdek graag nieuwe recepten. Toen ik eens gehoord had over Surinaamse zuurkool, ben ik gaan Googlen. Hoe maak ik dit zelf? Inmiddels maak ik het regelmatig, Yannick is er dol op en ook Lana eet erg goed wanneer we dit eten, dus hier thuis is deze stamppot een echt succesnummertje. Hoe ik dit zelf klaarmaak deel ik in dit recept, al zal iedereen dit misschien ook wel anders klaarmaken.
Wat heb je nodig voor deze Surinaamse Zuurkool voor 3-4 personen?
- 1 zak zuurkool (naturel)
- 4 grote aardappelen
- Rookworst
- 2-3 grote uien
- 2-3 teentjes knoflook
- 2 tomaten
- 2 blikjes tomatenpuree (die kleine 0,08 ct blikjes)
- 1 bouillonblokje
- pimentkruiden (1 eetlepel)
- zout en peper
Hoe maak je Surinaamse zuurkool klaar?
- Schil de aardappelen en kook ze in een aparte pan tot ze ‘stampklaar’ zijn.
- Snij de uien in blokjes, knoflook in fijne stukjes, tomaten in blokjes en de rookworst in plakjes/blokjes.
- In een pan doe je wat olie, fruit je de uien en de knoflookteentjes. Niet te lang want anders wordt de knoflook heel bitter.
- Voeg dan de blokjes tomaat toe en vervolgens de tomatenpuree. Voeg daarna een bouillonblokje toe en naar wens wat zout en peper.
- Dan voeg je de rookworst toe zodat dit lekker mee kan bakken.
- Daarna voeg je de zuurkool aan dit mengsel toe, roer alles goed door en bak alles gaar. Voeg vervolgens een eetlepel pimentkruiden toe. Dit zorgt voor een hele typische en lekker kruidige smaak.
- Dan ga je de aardappelen afgieten en stampen tot puree. Daarna voeg je dit toe aan het zuurkoolmengsel. Stamp dit nog samen tot je een fijne massa hebt. Proef of je gerecht lekker op smaak is, je kunt als je wilt wat extra sambal toevoegen voor wat meer pit. Ik vind het zonder al lekker genoeg.
Meer Surinaamse Recepten:
Zo maak je zelf een Surinaamse Eiersalade!
Zo maak je Surinaamse Roti zelf
Of Roti met kip masala en haricot verts
En bij dit soort recepten mogen zelfgemaakte gebakken uitjes niet ontbreken!
Daarna kun je je Surinaamse zuurkool lekker serveren! Eventueel met wat zilveruitjes voor een lekkere zure afwisseling maar dit hoeft niet. Ik ben dol op de combinatie van de zuurkool die wat pittiger gekruid is. Ook de smaak van de rookworst komt heel lekker terug doordat deze is opgebakken. Eet smakelijk!
Kennen jullie dit recept al? Heb je dit weleens klaargemaakt of maak jij het anders klaar? Ik ben benieuwd naar jullie reacties bij de comments.
Dat klinkt heel erg lekker! Ik vind zuurkool echt een winterkost maar ik denk dat ik dit recept toch maar eens snel ga uitproberen!
Kelly – Pluiskonijn.nl onlangs geplaatst…Latin Village 2015
Dit lijkt mij heerlijk. Ik ben dol op de Surinaamse keuken. Helaas maak ik het zelf nooit klaar maar mijn schoonmoeder (die overigens geen Surinaamse is) wel.
Nesrin onlangs geplaatst…Spuit 11 en haar gedachte over ‘Een weeffout in onze sterren’
Wat een goed idee! Ik hou heel erg van zuurkool, maar had nog niet van Surinaamse zuurkool gehoord. Ik doe het meestal gewoon stoven met appel en spek, of met kaas en bechamelsaus in de oven. Dit ga ik zeker een keer proberen, maar toch pas in de winter denk ik. T blijft toch winterkost voor me…
Elisabeth onlangs geplaatst…Waar vind je écht leuke borstvoedings-kleding?
Ah dat ziet er echt lekker uit! Bedankt voor het delen van het recept!
Rosanne onlangs geplaatst…Waarom ik verpleegkunde ga studeren
Dit klinkt heel goed!
Dita onlangs geplaatst…My Life- Augustus 2015 #1
Lijkt mij erg lekker! Ik ben dol op stamppot 🙂
Saskia onlangs geplaatst…Burt’s Bees Lip Balm Honey & Mango
Ik lust helemaal geen zuurkool maar op de ene of andere manier trekt dit recept me wel om te proberen!
Waar haal je de pimentkruiden? Gewoon bij een AH bijvoorbeeld?
Joyce onlangs geplaatst…De beruchte “Roze wolk”
Klinkt lekker! Misschien krijgt mijn vriend op deze manier wel een keer zuurkool door zijn keel, hij gruwelt er normaal van.. jammer want ik ben er juist zo dol op.
Saskia onlangs geplaatst…Recensie: S.K. Tremayne – IJstweeling
Naar dit receptje was ik super nieuwsgierig, ziet er zo lekker uit, ik ben dol op Surinaamse gerechten maar ook op zuurkool dus die combinatie klinkt echt toppie!
Dit maakt mijn schoonmoeder ook altijd, dat is zo lekker! Al lijkt jouw receptje makkelijker te maken dus ik ga mijn schoonfamilie er mee verrassen haha
Ik zag het laatst inderdaad voorbij komen en toen was ik al erg enthousiast (en nieuwsgierig haha). Dank je wel dus voor het delen van dit gerecht aangezien het mij heel lekker lijkt en zeker een keer wil proberen.
Deisy onlangs geplaatst…6 redenen waarom je een betere blogger bent dan dat jijzelf denkt
Dankje voor het delen! Even een vraagje doe je de zuurkool er gewoon rauw bij? Ik kook het altijd even. P.S het siert je dat je ondanks je ziekte toch blijft plaatsen , geeft aan met hoeveel passie en liefde je dit doet! 🙂
Ohhhh ziet er heerlijk uit en ik lust niet eens zuurkool! Haha
Tamara onlangs geplaatst…Een vreemde nam mijn baby mee, deel 2.
Dat ziet er wel lekker uit! Nog nooit gemaakt, ben zeer benieuwd of ik t ook lekker vind!
Leonie onlangs geplaatst…Kinderwens; LH-Piek wattes?
Ohh ik haat stamppotten en zuurkool. Toch klinkt deze lekkerder dan normaal, wie weet toch een keer proberen?!!?
Femke onlangs geplaatst…What I did week 32 en 33
Die kook ik mee in de bakpan met de rookworst enzo 🙂 Dus niet vooraf gekookt maar die wordt zo wel lekker warm. Hihi dankjewel, deze had ik vooraf al getypt maar ik zit nu ook mijn photodiary te typen in het ziekenhuis 😛 ik kan het ook niet missen haha
Dit recept kende ik nog niet maar wil t wel graag een keer maken!
Kelly onlangs geplaatst…Plog #3 Dagje Texel!
Ik hou neit zo van stamppotten maar dit ziet er echt lekker uit!
Tamara onlangs geplaatst…Recept: crispy rice treats
Dat lijkt me een heerlijke variatie met zuurkool Kelly!
Godelieve onlangs geplaatst…Een paar nieuwtjes
Wat lijkt me dit een heerlijk gerecht! Weer eens wat anders dan de ‘standaard’ zuurkoolstamppot. Binnenkort maar eens proberen.
Vond een klein foutje in je recept; 0,08 ct staat er. Ik gok dat dit €0,08 moet zijn? Anders is het wel heeeeeel goedkoop haha.
Wil je daarnaast veel beterschap wensen!
Dit is voor mij helaas veel te zout, maar het ziet er heel goed uit!
Lifesabout onlangs geplaatst…Mama & Beauty TAG
Ga hem vanavond maken! Vind het altijd erg leuk (en lekker) als je een van je recepten post. De rucolastampot is hier favoriet 🙂
mmmm lekker! Ik ga het gauw ook maken.
Irene onlangs geplaatst…Onze verslaving
yep gaan we maken !!!
rachel onlangs geplaatst…Laatste week vakantie
Ik hou echt totaal niet van zuurkool, maar dit wil ik toch eigenlijk wel graag proberen! Ziet er in ieder geval heerlijk uit!
Suzanne onlangs geplaatst…Le Creuset
Vandaag gemaakt en voor herhaling vatbaar
Wat was dit ontzettend lekker, ik heb ongeveer 500gr aardappelen gebruikt.
En het recept aangehouden. Dit gaat een favorietje worden ?
Beter de zuurkool even xtje spoelen en uitlaten lekken anders erg zuur.
Voor de rest erg lekker!
Erg lekker
Ipv rookworst gebruik ik chorizo
In Suriname eten ze de zuurkool ook op die manier gestoofd maar dan met wat partjes (eerst de aardappel in de lengte doormidden en dan weer in de lengte partjes maken) of blokjes aardappels erdoor en altijd geserveerd met rijst in plaats van stampot. Soms ook met een runderlapje. Maar als stampot is het zeker ook lekker.
Hoi Kelly, ik was helemaal enthousiast over de Surinaamse zuurkool, maar nu zag ik dat er in pimentkruiden kruidnagel zit en dat lust ik echt niet, heb je daarvoor een vervanger
Dat ik vandaag jouw recept weer las omdat onze Yannick weer graag deze zuurkool wilde eten (anders eet hij echt geen zuurkool) las ik pas bewust dat jouw Yannick deze ook erg graag lust. Het bracht een grote glimlach op mn gezicht 😊😊 dank je wel voor dit heerlijke recept.