Wat is Diabetes type 1 ?
Vandaag wil ik op een hele eenvoudige manier, zonder medische termen uitleg geven wat diabetes type 1 precies inhoudt. Diabetes mellitus type 1, de volledige naam voor deze variant van suikerziekte, komt bij 10% van de mensen met diabetes voor. De overige 90% van de mensen met diabetes heeft type 2, ‘ouderdomssuiker’ of welvaarts suiker genoemd. De type 2 variant komt met name door een ongezonde leefstijl, overgewicht of genetische factoren. Ik heb type 1, een hele andere variant en wat dit inhoudt leg ik vandaag op een makkelijke manier uit.
In je lichaam bevindt het spijsverteringskanaal, de weg van je mond naar je kont. Deze begint in je mond, gaat via de slokdarm naar de maag en door naar de darmen. Daar tussen worden allerlei sappen aangemaakt, maagsappen maar ook allerlei hormonen om voeding te verwerken. De alvleesklier is een belangrijk orgaan die deze hormonen en sappen aanmaakt. In onze voeding zitten koolhydraten, die in je lichaam worden omgezet in glucose/suiker. Koolhydraten vind je in rijst, brood, snoep, aardappelen, frisdrank etc. Het lichaam heeft deze koolhydraten nodig als energie bron. In feite is glucose de benzine voor ons lichaam om energie te hebben om te functioneren. Het lichaam is niet in staat om deze energie op te nemen, zonder het hormoon insuline. In de alvleesklier wordt het hormoon insuline geproduceerd. Deze insuline vormen een soort vrachtwagentjes die de energie doorvoeren naar alle organen en cellen.
Wat is Diabetes type 1 ? Als je dit hebt dan is de aanmaak van insuline in de alvleesklier kapot gegaan. Het lichaam heeft door een auto-immuun probleem de insuline producerende cellen in de alvleesklier kapot gemaakt. Hierdoor moet je zelf insuline toedienen via injecties. Als je dit niet zou doen, dan stapelen de glucose/energie cellen zich op in je bloed, en worden deze niet opgenomen door je organen. Je komt dan letterlijk energie te kort, je bent moe, je krijgt hoofdpijn en ook moet je veel plassen en krijg je een droge mond. Pas wanneer je insuline toedient dalen de suikers in je bloed, omdat de energie uit de glucose weer kan worden opgenomen door de organen en cellen. Een gezonde bloedsuiker is tussen de 4,5 en 7,5 mmol. Zit je daaronder dan heb je een hypo, en dus een extreme behoefte aan suikers om de bloedsuiker weer omhoog te krijgen. Zit je boven de 10 mmol dan heb je een hyper dus een te kort aan insuline.
Hoe ziet het leven met diabetes type 1 eruit?
Ik zal een dagboekje beschrijven van een gemiddelde dag met diabetes, bijvoorbeeld een werkdag. Dit dagboek is een voorbeeld van hoe het ging voor mijn zwangerschap omdat de zwangerschap geen gemiddelde dag met diabetes beschrijft en zo een andere indruk zou geven over diabetes. Met dit dagboek hoop ik een indruk te geven van het feit dat dit een ziekte is waar een diabetespatient 24/7 mee bezig moet zijn.
07.00 De wekker gaat, tijd om op te staan. Eerst even de bloedsuiker meten om te testen hoe de nuchtere bloedsuiker is. Deze is 5.6, dat is netjes. Ik kan gaan douchen, aankleden en gaan ontbijten.
7.30 Tijd voor ontbijt, het ontbijt bestaat uit yoghurt, muesli en een banaan. Even tellen, dit zijn in totaal 90 koolhydraten. Volgens mijn berekening heb ik hier 20 eenheden insuline voor nodig. Deze dien ik toe. Tijd om naar het werk te gaan.
9.30 Het is nu twee uur later dan het ontbijt, tijd om de bloedsuiker te checken en daarna een tussendoortje te eten. De bloedsuiker is 9,5. En ik neem een appel als tussendoortje. Dit zijn 12 koolhydraten, om de bloedsuiker lager als 9,5 te krijgen, en om de appel te compenseren spuit ik nog een 3 eenheden insuline.
12.00 Lunchtijd. Eerst even de bloedsuiker meten, deze is netjes 6.5. Ik eet 2 boterhammen met hartig beleg, een gekookt eitje en wat salade. In totaal zijn dit 32 koolhydraten. In de middag heb ik hiervoor 10 eenheden insuline nodig. Even toedienen en dan genieten van de lunch.
14.00 Het is twee uur na de lunch dus ik moet mijn bloedsuiker weer meten. Deze is 12,1, hoe kan dat nu? Toch te weinig insuline gebruikt, of komt het door de stress op het werk? Of zijn het de hormonen? of zat er toch wat meer dressing op de salade? Deze suiker corrigeren we met 2 eenheden.
16.00 Tijd voor een tussendoortje. Op het werk trakteren ze op appelflappen, wel of niet nemen? Hoeveel koolhydraten zitten er in een appelflap, en zal mijn suiker eigenlijk al wel gezakt zijn? Hmm even uitrekenen, een appelflap bevat 39 koolhydraten. Bovendien veel snelle suikers, wel of niet doen? Na ja eerst even de bloedsuiker meten. Deze is netjes 7.5. Vooruit ik kies voor de appelflap, hiervoor gebruik ik 12 eenheden insuline.
17.15 pfoe hoofdpijn, droge mond en erg vermoeid, hoe zal mijn suiker zijn na deze appelflap? En wat zal ik met het avondeten doen? Even meten, de bloedsuiker is 14.1! Geen wonder, en dat terwijl ik er voldoende insuline voor gespoten had. Mijn lichaam is zo’n super zoete snack niet zo gewend, de bloedsuiker weet er geen raad mee. Nog een 7 eenheden insuline spuiten en wat later avondeten.
18.15 Tijd om te koken en te eten. Op mijn bord liggen spruitjes, een stuk kipfilet en een portie (150 gram) aardappelen. In totaal eet ik 16 koolhydraten. Eerst even de bloedsuiker meten, deze is netjes 6.6. Dan gebruik ik voor deze maaltijd 8 eenheden insuline.
Zou ik bijvoorbeeld nog sporten dan had ik minder insuline moeten gebruiken door het energie verbruik dat er nog aankomt.
20.00 Tijd om de bloedsuiker te meten. Deze is 7.7. Netjes. Ik besluit een toetje te nemen van magere yoghurt met aardbeitjes, hier zitten nauwelijks koolhydraten in dus ik neem hier geen insuline voor.
22.30 Tijd om naar bed te gaan, dit kan natuurlijk niet zonder eerst even de bloedsuiker te meten. 7,5, deze is netjes. Welterusten!
01.00 Ik wordt wakker, nat van het zweet, hongerig en trillerig, ah nee het zal toch niet he. Ik besluit mijn bloedsuiker te meten en deze is 2.6. Een flinke hypo! Die appelflap had roet in het eten gegooid. Vriendlief wordt er wakker van en haalt een glaasje appelsap voor me (snelle suikers). Dit zal mijn bloedsuiker snel doen stijgen. Vervolgens is het belangrijk nog een langzame suiker te eten, omdat de suikers in appelsap maar ongeveer een uurtje je suikers stabiel houden, en ik niet een uur later weer wakker wil worden met een hypo. Ik neem een beschuitje met jam. Ik slaap vervolgens wat onrustig maar het is goed.
Hypo’s zijn lage bloedsuikers, dit komt bijvoorbeeld voor wanneer je teveel insuline zou gebruiken door een inschattingfout, of omdat je toch wat minder op had dan je dacht. Ook stress, hormonen, ziektes of andere omstandigheden zorgen ervoor dat de insuline regulatie veel moeilijker wordt. Hierdoor kun je lage bloedsuikers krijgen. Wanneer de bloedsuiker onder de 3.8 raakt spreek je van een hypo. Je wordt dan trillerig, zweterig en je lichaam schreeuwt om suikers. Als je suiker onder de 1 komt dan raak je zelfs in coma. Hypo’s kunnen een diabetes patient erg overvallen. Net wanneer je die eerste date hebt, of dat sollicitatiegesprek of een presentatie kan het je overkomen, maar ook tijdens het auto rijden. Het kan heel frustrerend zijn om op dat moment aan te geven dat je even een time out moet hebben om wat te suikers te drinken en te eten.
Als diabetes patient ga je niet zomaar de deur uit met je mobiel en je portemonnee. Je hebt altijd een heleboel accessoires bij je om je diabetes te behandelen. Standaard draag je je insuline pennen en naalden bij je, eventueel je insuline pomp, je bloedsuikermeter, bloedsuikermeter strips, een pakje sap of dextro tabletten bij hypo’s, en koekjes als langzame suikers wanneer je te laag zit. Als ik gestructureerd leef, op vaste tijden eet, slaap en werk dan is het heel goed te doen. Wanneer ik buiten mijn maaltijden en tussendoortjes ga snoepen of eet dan wordt het lastiger omdat dit de suiker door de war brengt. Ook vreemde werktijden maken het een stuk lastiger.
Als je diabetes hebt kun je niets eten of drinken zonder daar de consequenties voor je bloedsuiker bij in te zien en hier handelingen op toe te passen. Weten wat je eet, en je lichaam kennen is dan ook heel belangrijk.
Ondanks dat ik diabetes heb, en op deze manier een eerlijke blik wil geven in het leven met deze ziekte, ben ik hartstikke gelukkig. Er zijn veel ernstigere aandoeningen te bedenken, en de diabetes hoort bij wie ik ben. Ik kan er gezond oud mee worden, ik mag er gewoon een gezond kindje mee op de wereld zetten, en ik kan de meeste dingen doen die ieder ander ook kan. Gezond leven is voor mij een vanzelfsprekendheid omdat ik met dit lichaam mijn hele leven nog wil genieten van het leven. Ik hoop dat ik zo een makkelijke en duidelijke uitleg heb kunnen geven over het leven met diabetes type 1.
Wat vonden jullie van deze uitleg? Of hebben jullie hier vragen of opmerkingen bij? Laat ze me weten in de comments, ik ben heel benieuwd naar jullie visie en ervaringen!.
- Ik schreef al eens een informatief stukje over het leven met diabetes type 1
- Lees hier hoe het leven met diabetes in combinatie met zwangerschap bevalt
- Een ander stukje met de humoristische kant van diabetes
- Diabetes en een interview met mij, twee jaar geleden
- Video met uitleg wat diabetes type 1 inhoudt.
Erg interessant en ontzettend duidelijk uitgelegd! Ook dat dagboekje wat erbij zit vind ik erg leerzaam om te lezen.Het lijkt mij soms best wel lastig. Goed stukje!!
Jeetje wat heb je dit mooi beschreven. Fijn om te weten wat het precies inhoud, dan kan je er toch op een betere manier mee omgaan als niet-diabetes patient. Je weet natuurlijk nooit precies hoe het voelt, maar dankzij dit artikel heb ik wel het gevoel dat ik het beter begrijp dankjewel. Ook je dagboek vond ik heel speciaal om te lezen, dan merk je pas echt de impact. Ben onwijs trots op je hoe je ermee omgaat en hoe je van elk moeilijk moment een uitdaging maakt om aan te pakken. You go girl <3
je hebt het erg duidelijk uitgelegd!
Wat een duidelijke uitleg! 🙂
Wat een super duidelijke uitleg!
Heel interessant om te lezen!
Duidelijke uitleg! Zeker voor iemand die weinig weet ervan geeft dit een heel goed beeld, en ik denk ook voor mensen die de diagnose te horen hebben gekregen dat ze veel van je kunnen leren. Ook dat het leven er niet mee ophoudt, als ik lees wat jij allemaal gewoon doet maar gewoon goed oplet.
Duidelijke uitleg. Maar wat ik me afvraag: kom jij niet in aanmerking voor een insulinepomp? Of is dat vanwege je zwangerschap nu niet mogelijk? Want dat maakt het toch wat makkelijker? (of denk ik er te makkelijk over?)
Ik heb een insuline pomp dus de eenheden in het dagboekje dien ik via de pomp toe, de pomp neemt het niet over he, een pomp is een vervanging voor de spuit, maar je moet zelf nadenken, meten en toedienen 🙂
Als verpleegkundige weet ik wat diabetes type 1 en 2 inhouden. Wanneer het goed mis gaat (heftige hypo of hyper) komen patienten met diabetes op mijn afdeling. Ondanks dat ik er dus mee te maken heb kon ik me niet voorstellen hoe het leven van iemand met diabetes er uit ziet. Dit artikel maakt veel duidelijk, goed geschreven! Ik vraag me wel af, heb je wel of geen pompje? en worden je vingers niet heel pijnlijk van het vele prikken ter controle op de dag?
Oeps zie net dat je de vraag over de pomp al beantwoord hebt:)
Dankjewel voor je reactie, leuk om te horen dat het je een nog betere indruk van diabetes geeft terwijl je er al wat werkervaring mee hebt. Mijn vingers zijn erg beurs en vooral mijn vingertoppen bevatten veel eelt door het vele prikken al wissel ik de vingers al veel af 🙂
Duidelijk uitgelegd! En hoe weet je hoeveel kcal overal inzitten als je bijvoorbeeld uiteten gaat?
Het gaat niet om kcal (=calorien) maar om koolhydraten en daar heb ik een app op mn telefoon van en inmiddels weet ik het van bijna alles uit mijn hoofd
Erg duidelijk uitgelegd! Wat lijkt me dat lastig zeg, ik had eigenlijk niet verwacht dat er zoveel bij kwam kijken, maar dat dagboekje is wel heel verhelderend!
Ik heb zelf 2 vriendinnen met deze diabetes, die zijn altijd bezig met kijken wat mogen ze eten, etc. Lijkt me heel moeilijk om daar zoveel rekening mee te houden, respect.
Ik heb zelf ook diabetes type 1 sinds mijn 9e (ben nu 15). Ik vindt het ontzettend knap dat jij er zo openlijk over schrijft! En heb veel respect voor je, vooral nu met de zwangerschap! Ik heb een vraagje, hoe gaat je vriend ermee om? En toen je hem ontmoette, heb je het hem toen meteen vertelt en hoe?
Ah wat tof dat je reageert en wat een lieve complimenten 🙂 ik ben nu ruim 3 jaar samen met mijn vriend en ik had de diagnose diabetes 3 weken voor onze eerste date gekregen. Ik kon daar bij hem gelijk heel eerlijk en open in zijn en hij begeleid me dan ook heel goed. Ook voor hem is het een hele belasting natuurlijk omdat hij er ook rekening mee moet houden en in de nacht bij erge hypo’s uit bed moet om mij te helpen, wel zijn we een super team daarin samen 🙂 heel veel sterkte en positiviteit voor jouw diabetes gewenst 🙂 voor vragen enzo mag je me altijd mailen hoor 🙂 groetjes
Door mijn werk weet ik hoe het in elkaar zit, maar wat al eerder in een reactie geschreven had heb ik ook geen idee tot nu gehad hoe het er mee leven is. Het lijkt me alles behalve fijn om met een lichamelijk mankement te moeten leven die constant aanwezig is. Ik vind het daarom knap dat jij er zo goed mee kan omgaan.
Pingback: Kelly Caresse | Diabetes en voeding : Mijn soms gekke relatie met eten
Heel duidelijk !
Mijn vriend heeft eergisteren gehoord dat hij diabetes heeft. Ik wist gelukkig al wel hoe het n beetje werkt allemaal
Ik vind het dagboekje wel heel ingewikkeld.
Maar dat komt wel over n paar weken. Het is even wennen. Mijn vriend die begrijpt het helemaal niet dus doe het nu allemaal voor hem.
Ik laat hem uw verhaal en uitleg lezen
Heel veel sterkte ??
Nicole onlangs geplaatst…KC Photodiary: Een beetje anders dan anders