voeding na bevalling

Belangrijke voeding na de bevalling : Zo voel je je weer fit!

voeding na bevalling

Tijdens de zwangerschap was ik me heel bewust van essentiële voedingsstoffen die ik binnen wilde krijgen voor de baby in mijn buik die met me mee eet en ook daarna in de borstvoedingsperiode was ik hier mee bezig. Maar wat heb je eigenlijk nodig, welke voeding bevordert je herstel en energielevel? Annemieke van Floraa.nl gaat je hier alles over vertellen in deze blog.

Dit is waarom deze voedingsstoffen belangrijk zijn na je bevalling

Negen maanden lang heeft je baby met jou meegegeten en was gespond eten voor jou belangrijk. Maar ook na je bevalling is het van belang om gezond te blijven eten. De gezonde voedingsstoffen hierin helpen je lichaam herstellen en geven je de energie om voor je kleintje te zorgen. Dit is waarom deze voedingsstoffen belangrijk zijn na je bevalling:

Herstel en energie

Hoewel je niet meer voor twee eet, heeft je lichaam nog wel extra voedingsstoffen nodig om te herstellen. Verse groenten en fruit en volkoren granen leveren je die voedingsstoffen.

Zorg er steeds voor dat je bord bij iedere maaltijd voor de helft gevuld is met groenten en fruit en voor de andere helft met volkoren granen. Omdat veel mensen gevoelig zijn voor gluten, kun je het beste voor glutenvrije granen kiezen, zoals quinoa, boekweit en haver.

Om volledig te herstellen heeft je lichaam extra eiwit nodig. Eiwitten vind je in onder andere bonen, linzen, vlees, zeevruchten en eieren. Probeer sowieso dagelijks vijf porties eiwitrijke voeding te eten. Maak bijvoorbeeld eens rode linzen curry om extra eiwitten binnen te krijgen.

Als je borstvoeding geeft, zorg dan voor zeven porties eiwitrijke voedingsmiddelen per dag. Beter kun je dan geen linzen en bonen eten omdat je kindje hier last van kan hebben. Een lekker eiwitrijk ontbijt bestaat uit omelet muffins of banaan-ei pannenkoekjes. Of wat dacht je van gezonde cupcakes met framboos?

Bron fotografie: Capribee Family

Belangrijke voeding na de bevalling
Voor meer energie

IJzer geeft je nieuwe energie en helpt je lichaam om nieuwe bloedcellen aan te maken. Dit mineraal is dus belangrijk voor alle nieuwe mama’s, vooral voor moeders die veel bloed hebben verloren tijdens de bevalling. Ga uit van 15 milligram ijzer per dag.

Hier is een lijstje van ijzerrijke voedingsmiddelen:

  • Vlees van grasgevoerde koeien
  • Eieren
  • Linzen
  • Spinazie
  • Zwarte bonen
  • Pistachenootjes
  • Rozijnen
  • Gedroogde abrikozen
  • Lever, zoals leverworst
  • Witte en bruine bonen

Ook gezonde koolhydraten verhogen je energieniveau. Een goede bron van deze koolhydraten zijn bosbessen. Ze bevatten namelijk veel vezels en ook nog eens gezonde vitamines, mineralen en antioxidanten. Voeg ze toe aan je toetje of eet ze zó uit je hand. Ook lekker is het om de bessen te verwerken in een cake of brood, zoals dit recept van bananenbrood met rood fruit.

Als je borstvoeding geeft

Als je borstvoeding geeft, heb je nog meer vitamine C nodig dan toen je zwanger was. Goede bronnen van deze vitamine zijn spruitjes, boerenkool, guave, kiwi en aardbeien. Zet deze groenten en fruit dus dagelijks op het menu. Bijvoorbeeld met een lekkere aardbeien smoothie.

Ook foliumzuur (vitamine B11) blijft belangrijk als je borstvoeding geeft. Deze vitamine wordt namelijk via de moedermelk meegegeven aan je kindje. Net als vitamine B12 trouwens. Natuurlijk foliumzuur (oftewel folaat) vind je in groene groenten, granen, vlees en zuivel. Vitamine B12 vind je vooral in zuivel, vlees, vis en eieren.

Moedermelk zit vol calcium om te zorgen voor gezonde botten van het kindje. Zelf heb je ook voldoende van dit mineraal nodig. Zorg daarom dagelijks voor drie porties calciumrijke voeding, zoals zuivel, groene bladgroenten, noten en peulvruchten.

Wild gevangen verse zalm levert je lichaam belangrijke vetzuren, die ook in je moedermelk terecht komen. Vooral het gezonde vetzuur DHA vind je in deze vis. Dit draagt bij aan een gezonde ontwikkeling van het zenuwstelsel van je kindje. Eet echter niet meer dan twee keer per week zalm vanwege de mogelijke zware metalen en dioxines die de vis bevat. DHA vind je in kleinere hoeveelheden in lijnzaad, soja, walnoten en pompoenpitten.

Wat eet jij na je bevalling? Deel het hieronder in de reacties!

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

4 gedachten over “Belangrijke voeding na de bevalling : Zo voel je je weer fit!”

  1. heel belangrijk inderdaad na je bevalling!! je lichaam moet herstellen en heeft dan wel het een en ander nodig aan voedingsstoffen 😀
    ik vrat mij daarin tegen klem aan de zoete popcorn hahhah ja ik weet geen doen lol

  2. Ik lette ook goed op na de bevalling en at zoveel mogelijk gezond. Bij elk borstvoeding moment at ik standaard ongebrande noten en dronk ik veel water.

  3. Wat grappig! Ik kwam na een Google zoekactie ‘derde kindje’ bij jouw artikel uit 2017 terecht. Nu zie ik dat je je derde meisje erbij hebt. Zo leuk!

  4. Tijdens mijn eerste bevalling was ik heel veel bloed verloren. Daardoor moest ik veel ijzerrijke producten eten zoals spinazie en rood vlees. Dus daar heb ik voornamelijk op gelet.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.