Gezonde superfoods
Gezonde superfoods ? Ja, zo noem je voeding wanneer het enorm veel vitaminen en mineralen bevat. Maar waarom zou je ineens superfoods moeten gaan eten? Je zou denken dat je geen aanvullende superfoods nodig hebt om gezond te blijven als je elke dag gezond en gevarieerd eet. Gelukkig heb ik belangrijke redenen voor jullie om toch regelmatig superfoods aan je maaltijd toe te voegen!
Tegenwoordig bevatten verse producten, zoals groenten, nog maar weinig vitamines en mineralen, dit komt doordat de uitgeputte landbouwgrond waar die groenten op worden verbouwd nog maar nauwelijks mineralen bevatten. Het gevolg is dus dat er nog maar weinig vitaminen en mineralen in onze verse groenten zitten! Zo zat er 30 jaar geleden in een ons broccoli 103mg calcium, en tegenwoordig nog maar 28 mg, dat wil dus zeggen dat je drie keer zoveel broccoli moet eten om dezelfde hoeveelheid vitamines en mineralen binnen te krijgen. Tevens zijn superfoods erg rijk aan voedingsstoffen die stuk voor stuk een grote bijdrage leveren aan je algehele gezondheid. Ze geven je ook een langdurig verzadigd gevoel, waardoor je minder de drang hebt om te snacken. Daarom is het slim om wat superfoods aan je eetpatroon toe te voegen.
Superfoods die ik veelvuldig gebruik:
– Chia zaadjes
– Rauwe cacao nibs
– Goji bessen & moerbeien
Chia zaadjes zijn kleine zwarte zaadjes die een hele hoge voedingswaarde hebben, en ze geven je een langdurig verzadigd gevoel. Ze bevatten essentiële vetzuren, deze kunnen niet door het lichaam zelf worden aangemaakt maar zijn wel van belang voor het goed functioneren van alle vitale organen. Deze vetzuren dien je dus via je voeding binnen te krijgen, en chia zaden zijn daar dus erg geschikt voor. Chia zaadjes bevatten omega-3 vetzuren, die ervoor zorgen dat je hart-en bloedvaten in een goede conditie blijven. Bij een gebrek aan omega-3 vetzuren kan het gebeuren dat je hersenen ervoor kiezen om je vetopslag te verhogen, en dat willen we niet. Daarnaast zijn de zaadjes een goeie bron van antioxidanten, die organen en weefsels gezond houden en beschermen tegen kanker en hart-en vaatziekten. Antioxidanten vernietigen schadelijke radicalen in ons lichaam, hierdoor zijn we minder vaak ziek. Verder bevatten de chia zaadjes ook veel voedingsvezels en zijn ze makkelijk te verteren door ons lichaam en bevorderen ze een gezonde spijsvertering en opname van voedingsstoffen. En vergeet vooral niet alle proteïnen en mineralen die deze zaadjes bevatten (zoals calcium, magnesium en ijzer).
Hoe gebruik ik ze? Ik doe ze door mijn morning-smoothie. Wel eerst even 10 minuten in een kopje met water laten weken, want ze nemen hun eigen vocht op. Probeer eens een smoothie met: 1 eetlepel chia/bevroren zomerfruit/amandelmelk/halve banaan & versgeperste sinaasappelsap en citroensap. De zaden hebben naar mijn mening geen smaak dus het is alleen maar een gezonde toevoeging aan je smoothie!
Mijn ochtend ritueel is havermoutpap. Iedere avond lig ik al op bed te bedenken wat voor lekkers ik er de volgende ochtend doorheen ga doen. De laatste tijd ben ik fan van banaan/rauwe cacao nibs & kokos. Rauwe cacao koop ik in de natuurwinkel, en deze is rijk aan magnesium, ijzer, chroom, zink, kope, vitamine C en is ook nog eens een bron van antioxidanten. Bovendien geeft het een lekker smaakje aan je havermoutpap in combinatie met de banaan en kokos, just a piece of heaven in a bowl.
Sinds kort ben ik ook goji bessen gaan eten. Goji bessen zijn kleine gedroogde bessen zo groot als een rozijn en hebben een zoete smaak die ik niet kan beschrijven. Ze zijn ook een beetje kleverig als je ze opeet. Een beetje te vergelijken met drop, dat blijft ook zo aan je kiezen plakken. Waarom eet ik goji bessen? Omdat ze rijk zijn aan vitamines B1, B2, B3, B6, C, E, mineralen, essentiële vetzuren en aminozuren. De goji bessen staan bekend om hun krachtige antioxidantwerking waarmee veroudering kan worden tegen gegaan. Uit wetenschappelijk onderzoek is ook gebleken dat deze super bes het immuunsysteem versterkt, je meer energie geeft, menstruatieklachten verlicht en de huid gladder en soepeler maakt. En al deze voordelen bereik je door een klein handje van deze besjes te eten! Ik roer ze ’s morgens door mijn muesli met Griekse 0% yoghurt, of eet ze als tussendoortje net zoals met nootjes. Je kunt ze ook in een smoothie verwerken, maar ik denk dat mijn blender daar niet krachtig genoeg is.
Moerbeien zijn in het Engels mulberries, en omdat ik fan ben van het merk Mulberry vond ik dat ik ook deze bessoort eens moest proeven! Bij de Turkse winkel waar ik altijd mijn noten en gedroogde vruchten koop zag ik een grote bak met gedroogde moerbeien liggen voor maar 3 euro. Moerbeien zijn rijk aan ijzer, vezels, vitamine C, calcium, eiwitten en antioxidanten. Ze zijn ook nog eens vetvrij, natriumarm en er zitten geen toegevoegde suikers in! Ik eet ze vaak zo uit het vuistje, omdat ze een lekker honingachtig smaakje hebben. Ik moet er wel bij zeggen dat ze een rare structuur hebben, waardoor ze misschien niet lekker ogen, maar laat je niet afschrikken! Ze zijn lekker door de kwark of griekse yoghurt, of je kunt ze toevoegen aan een zelfgemaakte muesli-reep!
Ik ga mij aankomende week wagen aan hennepzaad, maca poeder en bijenpollen. Dus als ik je interesse heb gewekt, kom dan ook volgende week kijken op Kelly haar blog waar ik zal vertellen over deze 3 superfoods en hoe je ze kunt gebruiken! En lieve lezer, respect your body, cause it’s the only one you’ll get! Dat is mijn motto :).
Dankjewel Irma voor je super leuke interessante blogje! Ik vind het heel tof dat je als gastblogger mee wilt helpen aan mijn blog, super interessant om jouw visie op healthy lifestyle te lezen. Ik ben benieuwd naar de reacties van de lezers en lezeressen, en ik ben ook benieuwd wat jullie graag willen lezen van Irma, verzoekjes zijn namelijk zeer welkom. Irma weet hartstikke veel af van fitness, gezond eten. lekkere recepten dus jullie mogen jullie verzoekjes achter laten in de comments en wie weet kan Irma daar dan iets leuks over schrijven, ik ben heel erg blij met de hulp van Irma!
Follow my blog with Bloglovin’
Leuk om te lezen!
Leuk om te lezen! Waar zijn al deze gezonde producten te koop?
Whut?? Haha, ik heb een paar jaar met Irma in de klas gezeten op de middelbare school, zó vreemd om haar dan ineens op je blog tegen te komen 😉
Leuk om te lezen! Dat van die broccoli schrok ik wel een beetje van.
Leuk artikel! Ik gebruik ‘s ochtends chia seeds, hennepzaad of gepofte quinoa door mijn yoghurt 🙂
nu ben ik wel benieuwd naar de chia zaads en goi bessen ik gaan opzoeken mijn interesse heb je vooral dat vet op mijn buik wil ik kwijt dus goede tips
Leuk en interessant om te lezen!
Leuk artikel. Ik ben zelf ook steeds meer bezig met superfoods en dergelijke, en vind het ook leuk om erover te lezen. Bijenpollen schijnen idnerdaad ook supergezond te zijn!
Leuk!! 😀
Wat leuk geschreven!
Liefs, Swaen
Leuk artikel!
Leuk artikel! Ik begin ook steeds vaker superfoods te kopen/eten.
Super leuk artikel! Heb een tijdje terug voor het eerst een moerbeitje geproefd en het was erg lekker! Alleen erg lastig vinden in de reguliere supermarkten (als ik ernaar vraag word ik aangekeken met een blik alsof ze water zien branden haha) binnenkort maar even een natuurwinkel opzoeken. Ben erg benieuwd naar je volgende artikel!
Leuk om te lezen, en nu weet ik eindelijk wat er zo goed is aan chiazaad! Wij hebben een moerbeien boom in de tuin staan dus vanaf nu ga ik ze ook maar in mijn yoghurt gooien!
Interessant artikel! sinds een paar weken ben ik ook begonnen met superfoods. Ik gooi in de ochtend lijnzaad en chiazaad door mijn muesli, havermout of yoghurt. Ik wil me nog verder gaan verdiepen in superfoods dus dan zijn dit soort artikelen super handig 🙂 ben benieuwd naar de volgende!
Ik eet sinds kort goji-bessen, ik heb ze op de markt gekocht.
De eerste keer had ik een handje goji-bessen door mijn fruithapje gedaan. Ik had het idee dat ik daarna een allergische reactie kreeg.
Ik had last van mijn buik,diarree ,veel plassen, kreeg het heel erg warm en had jeuk. Ik wou toch heel graag door gaan dus ben ik het daarna weer gaan gebruiken. Daarna heb ik er geen last meer van gehad. Had ik een allergische reactie of had ik een reactie omdat er gifstoffen die in mijn lichaam opgeslagen waren vrijkwamen?
Ik heb ook gehoord dat goji-bessen van de markt bestrijdingsmiddelen bevatten klopt dit?
Dankjewel voor deze informatie