Gezonde variant op pizza, pannenkoek en patat

3 gezonde alternatieven voor de favoriete maaltijden van je kids, oftewel de P maaltijden. Pizza, Pannenkoeken en patat. We zijn er bijna allemaal dol op en vooral onze kinderen kun je er wakker maken. Heerlijk op zijn tijd, maar niet al te gezond. Annemiek deelt vandaag 3 gezonde alternatieven op de bekende P. maaltijden die ook nog eens heel lekker zijn!

3 gezonde alternatieven voor de favoriete maaltijden van je kids

P1: Gezonde patat

Patat van verse aardappels is nog niet zo’n probleem voor de gezondheid van je kids. Hoewel aardappels hun suikerspiegel laten schommelen, bieden ze je kinderen gezonde vitamines en mineralen.

Heb je wel eens op een zak (oven)friet uit de supermarkt gekeken, dan zie je daarop allerlei ongezonde toevoegingen staan. Denk aan E-nummers, dextrine, maltodextrine en gemodificeerd zetmeel. Dat zet je je kids liever niet voor.

Hoewel je kinderen misschien even moeten wennen aan de smaak van zoete aardappel, kun je hier prima frietjes van maken. Als je ze lekker kruidt met bijvoorbeeld komijn, knoflookpoeder en paprikapoeder, krijgen ze een lekkere hartige smaak. Met een flinke klodder zelfgemaakte mayonaise erbij is deze friet nét zo lekker als gewone patat. Bovendien is hij een stuk gezonder.

Zoete aardappel is namelijk wel zoet, maar laat de suikerspiegel van je kinderen minder schommelen dan gewone witte aardappel. Dat komt door de vele vezels in deze groente. Bovendien zit bataat barstensvol gezonde vitamines en mineralen. Dé keus dus als je je kinderen een gezonde én lekkere maaltijd wilt voorschotelen.

Zo maak je frietjes van zoete aardappel:

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 gram zoete aardappel
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • Zeezout naar smaak (bij voorkeur Keltisch zeetzout)

Zo maak je het

  1. Was de zoete aardappels en schil deze eventueel.
  2. Snijd de zoete aardappel in lange stukjes en doe deze in een kom.
  3. Zet de oven op 220 graden.
  4. Smelt de kokosolie in een pan.
  5. Voeg de gesmolten kokosolie en de kruiden toe aan de kom met zoete aardappel.
  6. Schud de kom, zodat de olie en kruiden goed over de frietjes verdeeld worden.
  7. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verspreid de frietjes over de bakplaat. Zorg dat de frietjes elkaar niet raken en bak anders in twee keer.
  8. Bak de frietjes ongeveer 40 minuten. Na 20 minuten draai je de frietjes een keer om.
  9. Bestrooi de frietjes met zeezout en serveer ze warm.

P2: Voedzame pizza

Net als patat kun je de pizza’s uit de supermarkt beter laten liggen, want die zitten vol ongezonde toevoegingen. Een pizzaboer of restaurant waar ze de pizza vers maken, is een beter alternatief. Je raadt het al: het beste is je eigen pizza maken van gezonde ingrediënten.

Te beginnen bij de bodem: een bodem van speltmeel is al een stuk gezonder dan eentje van tarwemeel, want spelt is minder bewerkt dan tarwe. Toch bevat zo’n pizzabodem nog een heleboel koolhydraten, die de suikerspiegel van je kinderen laten schommelen en kunnen zorgen voor vetopslag. Bovendien bevat spelt – net als tarwe – gluten. Veel volwassenen en kinderen zijn hier gevoelig voor, vaak zonder het zelf te weten.

Gelukkig kun je ook van boekweitmeel prima een pizzabodem maken. Het voordeel is dat dit graan geen gluten bevat, waar veel mensen gevoelig voor zijn. Ook havermeel, havermout en bloemkool kun je gebruiken om een gezonde pizzabodem van te maken. Google maar eens, dan vind je genoeg recepten.

Vaak is het beleg van deze P best gezond, vooral als deze bestaat uit veel groenten. Stimuleer je kids dus om uienringen, champignons, tomaat en paprika op hun pizza te doen. Haal ook vette vis in huis, zoals sardientjes en ansjovis. Tonijn eet je het beste niet te vaak, omdat deze vis zware metalen bevat. Wees ook matig met salami en andere vleeswaren, want deze zitten vaak vol suiker.

Nog even een waarschuwing: in de supermarkt kun je pizzabodems met bloemkool kopen, maar die bestaan vaak maar voor een klein gedeelte uit bloemkool en zijn dus niet echt gezond.

P3: De betere pannenkoek

Nog zo’n heerlijke P die je heel gezond kunt maken. Bijvoorbeeld door pannenkoeken te bakken van boekweitmeel. Hierkun je lezen hoe je de lekkerste gezonde pannenkoekjes maakt. Geniet ervan!

Welke 3 P’s eten jouw kinderen het liefst? Deel het hieronder in de reacties!

Dankjewel Annemiek van Puurfiguur voor deze interessante en lekkere gastblog! 

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

1 gedachte over “Gezonde variant op pizza, pannenkoek en patat”

  1. hier eten wij : patat van knolselderij of koolraap of pompoen, pizza van zelf gemaakte bloemkoolbodem want de kant en klare bloemkool bodem zit meuk in en pannekoeken maken wij van ei en marscapone :D. patat van zoete aardappel is een goede vervanger maar is voor mij nog te hoog in kh dus vandaar de knolselderij, koolraap of pompoen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.