Je kind voorbereiden op een bezoek aan een arts

new-stock

Je kind voorbereiden op een bezoek aan een arts, hoe doe je dat? Voor een kind kan een man of vrouw in een witte jas best beangstigend zijn. Een kind weet niet wat er gaat gebeuren en die onzekerheid kan het voor een kindje nog spannender maken. Ik heb een jaar lang fulltime stage gelopen als pedagogisch medewerker in het ziekenhuis, in dat jaar heb ik honderden kinderen (en hun ouders) voorbereid op artsenbezoeken, onderzoeken, operaties en meer. Ik ga je vanuit die ervaring wat vertellen over hoe je je kindje kunt voorbereiden aan een bezoek aan de arts.

Waarom voorbereiden?
Kinderen die voorbereid zijn op een bezoek aan de arts, ervaren de behandeling over het algemeen een stuk minder traumatisch. Soms is dit pas te merken wanneer het kind al weer thuis is. Je kunt je kind voorbereiden door het gesprek (of het spel) aan te gaan over de aankomende behandeling. Wanneer kinderen voorbereid zijn en merken dat de behandeling er daadwerkelijk uitziet zoals van te voren is verteld (of nagespeeld, gezongen, getekend etc.) blijft het vertrouwen in de ouders bestaan. De kinderen kunnen anders een tijd een gevoel van wantrouwen houden, of hebben meer moeite met het verwerken van de behandeling. Een kind mag bang zijn en het mag heel spannend zijn. Dit zijn normale emoties, maar voorbereiding zorgt ervoor dat de voorspelbaarheid vergroot wordt en dit biedt vertrouwen tijdens en na de behandeling.

Bron
Maar hoe bereid je kinderen voor op een bezoek aan een arts?
Soms kun je niet voorbereiden, vooral bij spoedgevallen is dit niet mogelijk. Maar vaak weet je wel vooraf wat er komen gaat. Vertel erover tegen je kind in begrijpelijke woorden. Soms is praten een manier, soms kun je een situatie naspelen. Dit kan met speelgoed, bijvoorbeeld een dokterssetje, maar kan ook met Playmobil, poppen (poppendokter spelen) of met de lievelingsknuffel. Als ouder weet je vaak wel op welke manier je het beste je kindje kunt bereiken. Je kunt er ook over zingen (samen een liedje maken) of tekenen, schilderen. Ook kun je er boekjes over lezen, de bibliotheek biedt veel van dit soort boekjes die gaan over het ziekenhuis, de ambulance, dokter etc. Wat voor het ene kindje werkt, kan voor het andere kindje niet werken. Niets is goed of fout daar in. Belangrijk is dat je eerlijk bent over de behandeling. Verzwijg niet dat het pijn gaat doen bijvoorbeeld. Dit kun je benoemen en daarbij vertellen dat jij als ouder bij je kindje zal zijn om hem/haar te steunen, samen met de lievelingsknuffel bijvoorbeeld.

In veel ziekenhuizen werken op kinderafdelingen Pedagogisch medewerkers die jou en je kindje voorbereiden en begeleiden tijdens behandelingen. Op poliklinieken is dit niet altijd het geval. Er zijn ziekenhuizen die extra kindgericht zijn, op de website van Kind en Ziekenhuis vind je hier meer informatie over. Via de zorgzoeker die Zilveren Kruis ontwikkeld heeft kun je checken naar welk ziekenhuis je kunt gaan met je kindje.

Wat neem je mee naar een bezoek aan een arts met je kind?
Naast de belangrijkste vereisten zoals je identiteitsbewijs, een ziekenhuispasje, pen en papier om notities te maken is het voor je kindje fijn om iets vertrouwds van huis mee te nemen. Dit kan een favoriet speelgoedje zijn, een lievelingsknuffel of een doekje. Ook is het verstandig om, wanneer je alleen met je kind bent, het gesprek op te nemen zodat je het gesprek later terug kan luisteren. Ik vergeet bijvoorbeeld vaak dingen die specialisten mij zeggen, daarom neem ik altijd iemand mee naar een afspraak, maar wanneer dit niet kan en je druk bent met je kindje te begeleiden, dan kan een geluidsopname de uitkomst zijn. Op de website van het Zilveren Kruis vind je hier meer informatie over. Zo ga je goed voorbereid naar de arts toe.

Na de behandeling
Na de behandeling is het ook belangrijk om het gesprek (of spel) met je kindje aan te gaan. Vragen naar de ervaringen, ontdekken of je kindje er wat over kwijt wil. Sommigen kinderen gaan erover dromen, anderen verwerken het in hun spel. Kinderen kunnen uit hun doen zijn en door erover te blijven praten (of spelen, zingen, lezen) kun je dit samen verwerken.

Hoe bereid jij je kindje voor op een bezoekje aan de arts of het ziekenhuis? Wat zijn jullie ervaringen hiermee? Heb je nog handige tips die je wilt delen voor andere mama’s over dit onderwerp? Ik ben benieuwd naar jullie reacties bij de comments.

KellycaresseAd



Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

4 gedachten over “Je kind voorbereiden op een bezoek aan een arts”

  1. Ik denk dat het per kind heel verschillend is! Bij die van mij werkt het beter om ze goed voor te bereiden. Maar ik ken ook kinderen die er in hun hoofd zo’n ding van maken dat je beter niet teveel kan zeggen. Kijk goed naar je kind…
    Lisette onlangs geplaatst…Druk, druk, drukMy Profile

  2. Wat goed dat je dit bespreek. Mijn zoontje is het al zo gewend dat hij er geen last van heeft, hij vind juist alles heel interessant. Van te voren proberen ik hem wel uit te leggen wat we gaan doen en wat dan de bedoeling is, kort en krachtig. Lange uitleg is voor hem nog te ingewikkeld.
    Lilian onlangs geplaatst…That’s me 12#My Profile

  3. Mijn oudste dochter is nu al 2x geopereerd en beide keren hebben we haar goed voorbereid door goed te vertellen wat ze gaan doen en waarom. Ook kregen we via het ziekenhuis nog een goede uitleg en een kijkje op de kinderafdeling, dit was voor haar al heel geruststellend!
    Stefanie onlangs geplaatst…Naar de film TrollsMy Profile

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.