Dit leert je baby in het eerste jaar : Ontwikkeling in fasen

Dit leert je baby in het eerste jaar : Ontwikkeling in fasen

Dit leert je baby in het eerste jaar! Vandaag deelt gastblogger en pedagoog Femke van Online Opvoeden een heel leuk artikel over de ontwikkeling van een baby in het eerste jaar. Zo bijzonder wat je baby allemaal leert en zo van een afhankelijk mini mensje ontwikkelt tot een dreumes die al een heleboel zelf kan. Erg leuk om als mama van een baby te lezen!

Dit leert je baby in het eerste jaar

Dit leert je baby in het eerste jaar : Ontwikkeling in fasen

Door Femke: In het eerste jaar groeit en ontwikkelt een baby ontzettend snel! Van een volledig afhankelijke baby groeit je kindje binnen een jaar uit naar een kruipende of misschien wel lopende dreumes. In dit artikel staan alle motorische mijlpalen uit het eerste levensjaar op een rijtje.

Omrollen
Met omrollen wordt bedoeld dat je baby van de buik naar de rug kan rollen en omgekeerd. Het omrollen van de rug naar de buik kost de minste kracht en baby’s leren dit gemiddeld tussen de 3 en 6 maanden. Het terugrollen van de buik naar de rug is moeilijker en het kan zomaar zo zijn dat je baby een aantal weken extra voor nodig heeft om dit onder de knie te krijgen.

Zelfstandig zitten
Al heel snel vinden baby’s het fijn om een beetje rechtop te zitten. Zo kunnen ze lekker om zich heen kijken. Toch duurt het vaak wel even voordat ze rechtop kunnen zitten zonder ondersteuning. Gemiddeld leren baby’s zelfstandig zitten tussen de 5 en 8 maanden. Dit is ook het moment dat je eindelijk met je kindje mag gaan fietsen!

Dit leert je baby in het eerste jaar : Ontwikkeling in fasen

Tijgeren
Bij tijgeren ligt je baby op zijn buik en beweegt hij zich voort door zich met zijn armpjes naar voren te trekken. Dit leren kinderen tussen de 6 en 8 maanden.

Kruipen
Meestal leren baby’s eerst tijgeren, dan kruipen en vervolgens lopen, maar het gebeurt regelmatig dat baby’s tijgeren en/of kruipen overslaan. Dit is helemaal niet erg. Kruipen krijgen baby’s meestal tussen de 7 en 10 maanden onder de knie.

Staan met houvast
Als je kind kan staan aan de rand van de tafel of aan de spijlen van de box zijn je spullen niet meer veilig. Je koffie of thee staat vanaf nu in het midden van de tafel of op de kast en die mooie vaas bloemen krijgt waarschijnlijk ook een ander plekje. Gemiddeld leren kinderen staan met houvast tussen de 7 en 10 maanden.

Grijpen tussen duim en wijsvinger
Kinderen leren iets grijpen tussen duim en wijsvinger tussen de 7 en 12 maanden. Dit kun je testen door je kindje iets kleins zoals rozijntjes te laten eten.

Lopen
Dit is misschien wel de grootste mijlpaal uit het rijtje. Het spant er wel om of je kindje dit al leert voor zijn eerste verjaardag. Een kwart van de kinderen kan met 11,1 maanden al lopen. Met 14,9 maanden kan 90% van de kinderen lopen. Het gemiddelde staat op 12,3 maanden. Maar er zijn ook genoeg kinderen die met 18 maanden pas de eerste stapjes zetten.

Wat als jouw kind dit nog niet doet?
Denk je nu: ‘O nee, mijn kind loopt achter’? Maak je geen zorgen! We hebben het hier over gemiddelden. Sommige baby’s ontwikkelen zich motorisch heel snel, terwijl andere baby’s zich cognitief veel sneller ontwikkelen. Volg je moedergevoel en trek pas aan de bel als jij je zorgen maakt.

Dit artikel is geschreven door Femke. Zij is pedagoog en de eigenaresse van Online opvoeden: een blog over het opvoeden en opgroeien van (jonge) kinderen. Meer informatie vind je op onlineopvoeden.nl.

Hoe verliep de motorische ontwikkeling van jouw baby? Laat je reactie achter hieronder bij de comments of op social media. 

Bron: Feldman, R. S.(2013). Ontwikkelingspsychologie. Amsterdam: Pearson.

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

6 gedachten over “Dit leert je baby in het eerste jaar : Ontwikkeling in fasen”

  1. Mijn zoontje is morgen 7 maanden en met sommige dingen snel, met andere dingen gemiddeld. We merken dat hij zich ook cognitief heel snel ontwikkelt momenteel.

    Hij kon met 3,5e maand omrollen van rug naar buik en sinds een paar weken ook terug. Hij is nu druk aan het oefenen met zitten en kan dit steeds langer. Daarnaast is hij op dit moment het meest bezig met het begin van kruipen. Hij zit steeds langer op handen en knieën heen en weer te wiebelen. Het is nu wachten tot hij snapt dat hij naar voren kan. Ik denk dat hij tijgeren over gaat slaan.

  2. elk kind ontwikkeld zich in zijn eigen tempo, de een is sneller als de ander. is niet altijd leuk want als je kindje later is dan het buurjongetje bijwijze van ga je je zorgen maken maar dat is nergens voor nodig 🙂 ik heb het altijd mooi gevonden die ontwikkeling van de kids en zag bij de meiden ook verschil. de een was sneller als de ander 😉

  3. Leuk om te lezen! Ik vind de ontwikkeling van een baby echt fantastisch en ik kan niet wachten tot mijn dochtertje dit allemaal zal kunnen.

  4. Op de fiets met 5 tot 8 maanden lijkt mij best vroeg, ik zou een kind van een half jaar nog niet voorop de fiets zetten.. dan moeten ze toch wel wat sterker in de nek zijn, en minimaal een maand of 9.

  5. Bij mijn dochter ging het allemaal erg snel maar mijn zoontje loopt achter in ontwikkeling. Hij is natuurlijk een ander kindje maar is ook erg veel ziek waardoor z’n ontwikkeling stil staat.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.