De beroemde hete boontjes van mijn schoonvader, een populair recept en iets wat wij heel graag eten en nu ook regelmatig zelf klaar maken. Je ziet dit gerecht bijna elke vlog wel voorbij komen. Yannick heeft het recept geleerd van zijn vader en ik beloof al veel te lang het hier ook te gaan delen. Het is een heerlijk recept waar veel groente in verwerkt zijn maar dan op zo’n manier dat het niet overheerst, dus onze meisjes zijn er ook dol op. De naam ‘Hete boontjes’ doet lijken alsof het heel pittig is, maar dat valt reuze mee. Het is daarom een recept voor het hele gezin. Benieuwd hoe je dit befaamde recept voor Hete boontjes maakt? Lees dan snel verder.
Recept : Hete Boontjes met haricots verts
Wat voor ingrediënten heb je nodig voor 4 personen : Hete Boontjes:
- 300-400 gram Kipfilet (of vleesvervanger)
- Basmati rijst (genoeg voor 4 personen)
- 1 el Nasi-kruiden
- 3 el Ketjap Manis
- Peper
- Zout
- +/- 400 gram haricot verts
- +/- 400 gram snijbonen
- 2 tenen knoflook
- 2 tot 3 uien
- 2 zoete puntpaprika of paprika tricolore
- ½ knolselderij
- 2 stengels bleekselderij
- 1 prei
- 1 tot 2 wortels
- 1 tl Sambal Brandal
- Boemboe Paniki (Boemboe is een kruidenpasta die je zo kunt kopen)
- Boemboe Sajoer boontjes
- Boemboe Nasi goreng
Zoals je kunt zien heb je nogal veel ingrediënten nodig en het is ook geen recept dat je in een half uur op tafel tovert, maar een recept waar je lekker de tijd voor neemt, goed laat smoren en dan heerlijk van geniet. Wij maken meestal gelijk voor twee porties zodat we er twee keer van kunnen eten.
Bereidingswijze Hete Boontjes:
Snij de kipfilet in kleine blokjes. Ga dan de groente in kleine stukjes snijden, hoe kleiner hoe beter zodat het sneller gaar is. Voeg alle groente (op de ui en knoflook na) bij elkaar in een kom. Zodra alle groentes gesneden zijn, doe je de haricot verts en de snijbonen in een grote pan met water en kook je deze door totdat ze bijna gaar zijn.
Ondertussen begin je met de beroemde Hete Boontjes saus. Verwarm wat olie en roomboter in een braadpan. Voeg de kip toe met de ui en knoflook en braad deze op medium vuur. Voeg vervolgens de nasikruiden, ketjap, peper en zout toe. Bak en roer dit voor 5 minuten.
Hierna pak je een deel van de groentes en die bak je mee. Voeg ongeveer 200 ml water toe. Schep de helft van alle drie de boemboe’s in de pan en roer dit goed door. Voeg hierbij weer water toe, iedere keer per 100 ml. Zorg dat de saus niet te waterig wordt. Voeg daarna de rest van de groente en boemboe toe. En vervolgens wat sambal naar smaak.
Haal de boontjes uit de pan middels een vergiet en doe ze in de braadpan. Zorg dat er genoeg saus om de boontje zit om nog verder in te koken (let op dat het niet te waterig wordt). Laat de pan op een laag vuurtje staan om vervolgens een klein uur te laten sudderen. Dit maakt de smaak nog veel lekkerder.
De kinderen zijn er ook dol op.
Terwijl de saus staat te sudderen kook je de rijst. Het koken van de rijst kan op jouw eigen manier gedaan worden. Wij koken de rijst in de magnetron op +/- 900 watt voor 20 minuten. Zorg dat je de Hete Boontjes saus om de 5 minuten omroert, zodat alles gegaard word. Als de saus een klein uur heeft opgestaan en de rijst gaar gekookt is, dan kan je alles op tafel zetten.
Tijd om te gaan eten!
Serveer de Hete Boontjes met wat gebakken uitjes (zelfmaakrecept) als garnering. Eventueel met wat extra sambal erbij als je het wat pittiger wil maken. En dan is het tijd om ervan te smullen! Smakelijk eten.
Ik ben benieuwd of jullie dit recept al kennen of dit ook eens willen gaan maken. Een recept dat wat meer tijd en liefde vraagt, maar wel zeer goed ontvangen zal worden! (Net als het beroemde Hollandse Stoofpotje van mijn vader).
Jaaa ik zat al op dit recept te wachten. Ik zie het regelmatig voorbij komen in je vlogs. Nu kan ik het ook eens proberen te gaan maken. Ben benieuwd!
Daar is het recept dan hoor, ik ben hier ontzettend benieuwd naar dus dit recept ga ik zeker een keer proberen!
Hiep hiep hoera, we kunnen het lezen haha! Het klinkt en ziet er echt heerlijk uit..
Oeh, dit klinkt heerlijk! Zo te lezen kost het inderdaad wat tijd, maar dan heb je ook wat 🙂
Eindelijk! Helaas blijk ik het toch niet te kunnen eten, want in de boemboe’s zit gatnalenpoeder en ik ben vegetariër. Snap nog steeds niet dat Conimex dat nog steeds gebruikt, want je proeft die kleine hoeveelheid echt niet 🙁 misschien vind ik ooit een alternatief 🙂
Die boemboe’s kopen wij niet van Conimex maar huismerk Jumbo, maar aldi heeft ze ook van hun huismerk. Misshien dat ze die wel in vegetarische vorm hebben??
Ik ken dit recept zeker niet. Er zitten heerlijke groenten in en ik ben gek op pittig!
Oh zo lekker! Wij gebruiken altijd het recept van mijn vriend zijn oma. (Indonesisch). Dit recept ga ik zeker een keertje maken ben erg benieuwd naar hoe het smaakt. Ben gek op “nieuwe” gerechtjes!
Daar issie dan eindelijk! Nooit gedacht dat het zo veel werk zou zijn, aangezien jullie het zo vaak eten. Hahaha 🙂
Hahaha ik was verkocht bij HETE boontjes. Ziet er lekker uit.
heerlijk he 😀 ik maakte het voorheen ook bijna net zo maar gebruik nu alleen de boemboes niet meer die maak ik zelf!! ik gebruik normaliter kouseband maar ga het eens met haricot verts en snijbonen proberen want dat lijkt mij ook heel lekker!!
En dan een lekkere klodder slasaus er overheen toch?
Dat lijkt me erg lekker…bedankt voor het recept!
je kan het eenvoudig maken met ketoembar (gemalen koriander), koenjit (gemalen geelwortel), paar blaadjes salam, galangwortel (laos) en wat djeroek poeroet (limoenblaadjes) en kokosmelk.
En nog lekkerder ook dan die kant en klaar boemboe mixen (die ook wel makkelijk zijn als je haast hebt), maar sambal goreng boontjes maak je toch echt lekkerder dan in bovenstaand recept.
Tip: koop 2e hands via marktplaats of bol.com het groot indisch kookboek van Vuyk en je hebt er jaren plezier van.
Yes, daar was het beroemde recept uit je vlogs al!
Ik ga het zeker ook maken… Ik zal laten weten wat we er van vonden. X
Mijn man en ik zijn er dol op. We zijn maar met zijn twee maar maak altijd heerlijk al voor een tweede of zelfs derde keer. Ook is binnenkort de familie aan de beurt om ervan te proeven. Wij eten het vanavond weer 🙂
Bij ons standaard in ons menu
Heerlijk! En vaak ook lekker en makkelijk als er mensen komen eten. Iedereen smult ervan! Dankjewel voor het delen van dit geweldige recept