Recept Riz au gras : Rijst met groente en kip gekookt in tomatenbouillon

Recept Riz au gras

Vandaag delen we een recept wat toch echt wel een ‘bestseller’ is in huize Caresse. Het is een Afrikaans recept dat Yannick leerde van zijn moeder (zij hebben ruim 6 jaar in Afrika gewoond vroeger) wat heel erg lekker is, maar vooral ook heel gezond. De kinderen zijn er dol op en de pan gaat gegarandeerd leeg. Simpel vertaalt is Riz au gras: Rijst met groente die gekookt zijn in een romige tomatenbouillon waar je kippenkluifjes bij eet. Omdat dit recept te uitgebreid is voor Sjenkies Kitchen op social media, delen we dit Sjenkies Kitchen recept vandaag in een blogpost.

Recept Riz au gras : Rijst met groente en kip gekookt in tomatenbouillon
Afrikaans recept

Recept Riz au gras

Wat heb je nodig voor 4 personen Riz au gras?

– Een spitskool.
– Een aubergine.
– Een courgette.
– 4 Zoete aardappels
– Een flespompoen.
– 200/250 gram wortelen.
– 4 uien.
– 2 tenen knoflook.
– 3 blikken tomatenpuree(kleine).
– 300 ml olijfolie.
– 200/300 gram rundvlees.
– Kip druksticks
– 800 gram ongekookte rijst.
– 3 laurierbladen
– Een bouillonblokje

Recept Riz au gras

De bereiding van Riz au gras:

  • Was de groente schoon en snij ze in hapklare stukken. Zorg dat je alle groentes apart in een bakje legt. Dit vanwege de verschillen in kooktijd (leg ik straks verder uit).
  • Snij het vlees in normale blokken en verhit een grote braadpan met de olie. Bak het vlees met de uien en knoflook in de pan met olie. De uien zorgen ervoor dat het vlees niet aanbrand. Zet het vuur middelhoog en roer alles goed door. Voeg hierbij de tomatenpuree, bouillonblokje, laurierbladen, peper/zout en een halve liter water toe. Dit wordt de saus waarin je de groentes in gaat koken.
  • Kook iedere groente apart van elkaar in deze saus tot ze gaar zijn. Na het koken van iedere groente voeg je nog wat water toe om daar de volgende groentesoort in te kunnen koken.
  • Als de groentes gaar zijn gekookt in de saus, schep je deze uit de pan en plaats je ze in een ovenschaal, leg hier aluminiumfolie over om ze warm te houden.
  • Ondertussen verwarm je de oven op 125 graden.
  • Als laatste kook je de kip ook in de pan tot deze gaar zijn.
  • Zet de ovenschaal met de groentes en drumsticks in de oven en bedek deze met aluminiumfolie.
  • Nu ga je de rijst koken. Breng de saus eerst aan de kook en doe dan de rijst in de pan (de blokken rundsvlees laat je meekoken met de rijst).
  • Roer goed door op een klein vuurtje. Zorg dat je genoeg water in de pan hebt (ongeveer een vingerkootje tussen de rijst en het water). Kook de rijst ongeveer 10/15 minuten op een laag vuur (hou de deksel er wel op). Na 10/15 minuten schep je de rijst om en doe je het vuur uit. Laat de deksel er nog op zodat de rest van de rijst gaar kan worden. Proef of de rijst gaar is. Let op: De onderkant van de rijst mag lichtjes aangebakken zijn aan de bodem, alleen probeer daar niet aan te zitten. Als de rijst gaar is, zet je deze op tafel met de braadslede waar de groente en kip in zitten.
  • Voeg wat zout en/of peper toe voor wat extra smaak.

Recept Riz au gras

Recept Riz au gras

Dit gerecht hebben we klaargemaakt tijdens het SjenkiesKitchenDinner.

Ook lekker: De Fried Rice van Yannick en de beroemde pasta met verstopte groente van Yannick!

Smakelijk eten allemaal! Heel benieuwd of jullie het ook klaar gaan maken en wat jullie er van vinden. Meer recepten van mij zien? Volg mij op @sjenkieskitchen via instagram of de Facebook pagina voor meer lekkere recepten! Toevallig deel ik daar vandaag de mini vlog van het SjenkiesKitchenDinner!

Volg mij via Bloglovin', Instagram of Facebook of Youtube.


Meld je gratis aan voor de Kel-E-Mail en ontvang toffe bonussen, exclusieve content en elke twee weken een feestje in je mailbox

 

dit veld niet invullen s.v.p.

10 gedachten over “Recept Riz au gras : Rijst met groente en kip gekookt in tomatenbouillon”

  1. Ziet er echt heel goed uit! Zelf gebruik ik tegenwoordig de Albert Heijn app voor recepten. Op een gegeven moment weet je gewoon niet meer wat je moet koken

  2. Lijkt mij een heerlijk recept, wil dit graag een keer maken..alleen..klopt de 300ml olijfolie wel? Groetjes!

  3. kijk hier word ik gelukkig van op de rijst na dan maar dat neem ik een keer voor lief 😉 ik ga het maken!!

  4. het ziet er echt super lekker uit 😀 alleen zou ik de drumsticks wisselen voor iets zonder botjes in omdat dat makkelijker eet en de man des huizes geen “kluiver” is XD

  5. Klinkt heel lekker! Wel beetje dubbelop met zoete aardappels en rijst, maar soit. Oh en de verhoudingen zijn wel apart.. Waarom zou je 800 gram rijst nodig hebben? Wel leuk, die rijst in tomatenbouillon, dat ga ik zeker eens proberen!

  6. Oh oeps, niet de rijst, maar de groenten in tomatenbouillon, te snel gereageerd!

  7. Hai hai,Ik ben het aan het koken alleen zijn sommige dingen wat onduidelijk.
    Eerst bak je het vlees met de uien en knoflook en dan moet je ze later mee koken met de rijst..
    Wat ik niet snap het vlees zit toch in de saus met de groentes die je er later uit schept ? ? of zie ik het verkeerd ?

    Liefs Tamara

  8. Wat Tamara zei is mijn vraag ook…??

    Zag het recept in je vlog voorbij komen ziet er heerlijk uit

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.